2009-06-17 15:02:25• hírek • Gozner Gertrud

Hét nap alatt szállítják ki

A nyári szabadságok közeledtével egyre több szatmári keresi fel a Megyei Egészségbiztosító Pénztárat, hogy beszerezhesse a külföldi utazáshoz szükséges Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Többségük nincs tisztában vele, hogy ezeket a kártyákat nem tudják egyik napról a másikra kibocsátani - nyilatkozta Marcela Similar, az egészségbiztosító sajtószóvivője.

A kártyák legkevesebb 7 és 15 munkanap között készülnek el. Mivel a kártyák kibocsátására időre van szükség, ezért a szóvivő azt ajánlja a turistáknak, hogy utazás előtt legalább 3-4 héttel keressék fel az egészségbiztosító pénztárat. A Szatmár Megyei Egészségbiztosító Pénztárnál a nyár kezdete óta naponta 40 szatmári kéri az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiállítását.

Minden egyes szatmári lakosnak, aki valamelyik európai országot szeretné felkeresné vakációja során és szüksége van az egészségbiztosító kártyára, előzetesen egy kérvényt kell letennie a pénztárnál. Hét munkanapon belül a kérvényező postán megkapja a kártyát ajánlott levélben egy futárcégen keresztül. Abban az esetben, ha a kérvényezőt nem találják otthon a futárszolgálat munkatársai, a kártyát személyesen is felveheti 15 munkanapon belül az egészségbiztosító székhelyén. Sürgős esetekben a pénztár egy előzetes egészségbiztosítási kártyát is kibocsáthat, de ehhez is szükség van legalább két napra.

Sürgős, illetve orvosilag szükségesnek ítélt egészségügyi ellátás esetében a kártyát felmutatók ugyanolyan ellátásban részesülnek, mint az adott ország biztosítottjai. A helyi jogszabályoktól függetlenül sürgős és szükséges ellátásnak minősül az Európai Bizottság szerint a terhesség, szülés, a dialízis kezelése és az oxigénterápia. Váratlan megbetegedés esetén, mint a gyomorrontás, vakbél-gyulladás, baleseti sérülés vagy fertőzés szintén igénybe vehető az orvosi ellátás az Európai Kártya ellenében.


Naponta negyven szatmári lakos kérvényezi az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: